2010 m. rugsėjo 28 d., antradienis

Pagaliau ne tik saldūs sausainiai :)



Po puikiai praleisto šeštadienio vakaro su draugais, po daug išgirstų pagyrų, kad buvo labai skanus obuolių pyragas su šokoladu ir kad mano vyrui galima pavydėti tokios žmonos :) nusprendžiau pasidalinti savo kulinariniais šedevrais su visais, tiksliau ką ir kaip darau ir kas iš to gaunasi. Kartu sukursiu savo kulinarinių idėjų talpyklą :)
Iš karto informuoju, kad niekada 100 proc. nesilaikau jokių receptų, nes paprasčiausiai neturiu tam laiko, viską dedu iš akies, daug ką įdedu tikėdamasi, kad nepagadins :) žodžiu, viską darau iš to, ką turiu ir taip, kaip išeina :)

Taigi, sekmadienį sugalvojau iškepti ne saldžius, o pikantiškus sausainukus. Juos būtų turbūt galima pavadinti Sūrio paplotėliais.

Reikėjo:
Kokia 200-250 g. miltų, apie 150-200 g. sviesto arba kepinių margarino, šiek tiek pieno (gal pusę stiklinės, gal mažiau), kokia 250-300 g. fermentinio sūrio (geriau kietesnis, bet tinka bet koks), 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos, šlakelis aliejaus patepti kepimo popierių.

Taigi, suberkite miltus į dubenį, įberkite šiek tiek druskos ir sutarkuokite sviestą, gerai ištrinkite su miltais, tada pilkite palaipsniui pieną, po nedaug ir minkykite, kai visa tešla susiims į vieną gniužulą ir nebelips prie rankų - pieno nebepilkite. Tada iškočiokite tešlą maždaug iki 0,5 cm storio, užberkite tarkuoto fermentinio sūrio ir tešlą perlenkite, tada pakočiokite kol vėl bus 0,5 cm storio paplotis, tada vėl užberkite sūrio ir vėl perlenkite ir iškočiokite, iš viso 3 kartus užberkite sūrio ir perlenkę - kočiokite iki 0,5 cm storio. Galiausiai papločio viršų patepkite plaktu kiaušiniu (dar galima pabarstyti prieskoniais kokiais nors), užberkite tarkuoto sūrio sumaišyto su kmynais, svarbiausia, kad kmynai matytųsi, jie vaizdą suteikia :) dar šiek tiek kiaušiniu pašlakstykite viską ir tada supjaustykite norimos formos gabalėliais (kvadratais, rombais, trikampiais ar pan.). Tada įtieskite kepimo popierių į skardą (galima ir be popieriaus :)), šiek tiek pašlakstykite aliejaus ir dėkite sausainiukus į skardą. Kepti reikia kažkur 20-25 min. 190-200 laipsnių orkaitėje (realiai tiksliai net nežinau kiek, svarbiausiai kai viršus jau išsipučia ir pradeda ruduoti, tada išimti, kad neperkeptų sūris ir nebūtų labai kieti).
Ir volia, skanaus :) Tinka prie alaus ar vyno, vietoj traskučių ir pan. :) Arba tiesiog kai norisi ka nors pakrimsti :)

Komentarų nėra: